Şanlıurfa
DOLAR32.34
EURO34.879
ALTIN2393.5

“Taziye evleri rant kapısı olmamalı”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Abone ol

Ertuğrul Gazi Mahallesi Muhtarı ve Şanlıurfa Muhtarlar Dernek Başkanı İbrahim Halil Haktankaçmaz, taziye evlerindeki sıkıntılara dikkat çekerek,” Taziye evlerinde ciddi bir mağduriyet söz konusu şu aşamada. Taziye yapan vatandaşlar ciddi bir mali külfetin altında giriyorlar. Yetkililer bu soruna acilen bir çözüm bulması gerekiyor.”dedi.

Taziye evlerinde ciddi bir mağduriyet söz konusu şu aşamada. Taziye yapan vatandaşlar ciddi bir mali külfetin altında giriyorlar. Taziye evleri ile ilgili sanliurfaolay.com’a açıklama yapan Haktankaçmaz, şunları kaydetti:”Benim görüşüm taziyelerini kesin ve kesin Bedava olması gerekiyor. Belediyeler birer eleman görevlendirecek oralara. Taziye evleri taziyesi olanlara tamamen ücretsiz tahsis edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ciddi anlamda bu konuda belediyelerimiz den destek bekliyoruz. Taziye mekânlarını genellikle hayırseverler yapıyor.”

ACİLEN DÜZENLEME ŞART

 “Hayır sahipleri ve belediyeler tarafından tefrişatı ve iç malzemeleri gerçekleştiriliyor.” Diyen Haktankaçmaz, şöyle konuştu:”Sonra bir bakıyoruz ki ücret mukabilinde kiraya veriliyor. Elektrik su parası ve diğer giderlerden para talep ediyorlar. Taziye evine gittiği zaman sanki düğüne gitmişsin gibi. Kahveci tarafından sunum yapılır bahşiş isteniyor. Seni kapıda kapıda karşılıyor. Bu konuların bir an önce düzeltilmesi gerekiyor. 3 günlük taziye için kadın erkek taziye evlerinde 800 liradan 2 bin 400 lira para harcanıyor.

1 TAZİYE 30 BİN LİRAYA MAL OLUYOR Sadece kira parası diğer giderler ise hariç. Ortalama 5 çalışanı çalışıyor. 200 liradan bin liralık bir masraf çıkıyor günlük. Orta tabakalı bir vatandaş tazeyi yaptığı zaman kabataslak 30 bin lirası gidiyor. Çok ciddi bir yük oluşturuyor. Vatandaş için bulurum. Bu duruma rant demek istemiyorum; ama çok ciddi bir sıkıntı var. Asgari ücretle çalışan bir vatandaş 30.000 liralık gideri nasıl ödeyecek? Bunu çok merak ediyorum.”

İLÇE BELEDİYELERİ ÜZERİNE DÜŞEN SORUMLULUĞU ALMADI

Yapılacak düzenlemeler ile ilgili ilçe belediyelerinin sorumluluktan kaçtığını ifade eden Haktankaçmaz, şöyle konuştu:”Ya bu durum eskiye dönüşü getirebilir evinde ancak taziye yapabilir. Taziye evlerinin bedava olması gerekiyor. İnsanların talebi de bu yönde, büyüklerle yaptığımız istişareler de ileri gelenlerini kesin ve kesinkez taziyeleri bedava olması gerekiyor. Kent konseyi'nde de bu noktada bir karar aldık. İlçe belediyeleri bu noktada üzerine gereken sorumluluğu almadı. Şanlıurfa'da ortalama 400'ün üzerinde olduğu söyleniyor. Ortalama 90 mahalle bulunuyor kentte, en fazla 90 tane olması gerekiyor. Birçok mahallede bulunmuyor bile taziye evi, 50-60 taneyi geçmez resmi taziye evi. Taziye evleri ile ilgili çok söyleyecek konu var, taziye evleri belli aşiretlere tahsis edilmiş, sadece o ailelerin taziyesi olduğunda. Sadece taziye için açılıyor. Bu durum çok yanlış, şu ailenin taziyesi, şu aşiretinin taziyesi olmaz. O taziye evin kimsenin babasının malı değil. Kimsenin de mülkü değil. Herkese açık olması gerektiğini düşünüyorum. Aşiretler kendi içlerinde bölünmüş. Herkes kendi taziye evinde oluşturuyor. Çok doğru bir durum değil.”

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Batman’da öğrencilere trafik eğitimi verildiÖnceki Haber

Batman’da öğrencilere trafik eğitimi ver...

Yeniden Refah seçime hazır !Sonraki Haber

Yeniden Refah seçime hazır !

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar