Şanlıurfa
DOLAR32.3391
EURO34.8912
ALTIN2393.4

Uzmanı uyardı: Güneş gözlüğü alırken dikkat!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Uzmanı uyardı: Güneş gözlüğü alırken dikkat!
Abone ol
Türkiye’de hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde devam ederken Şanlıurfa’da nisan ayında haziran sıcağı yaşanıyor. Artan sıcaklıklar nedeniyle güneşten gelen zararlı ışınlar insan sağlığını tehdit ediyor. Bu zararı en aza indirmek için uzmanlar güneş gözlüğü takmayı öneriyor. Ancak uzmanlar sahte gözlüklerin ciddi sağlık sorunlarına sebep olabileceğini belirterek sağlık testlerinden geçirilen gözlerin kullanılmasını tavsiye ediyor.

Türkiye’nin en sıcak şehirlerinden olan Şanlıurfa’dahenüz nisan ayındayken sıcaklıklar insanı her açıdan bunaltmaya başladı.İlerleyen günlerde sıcakların daha da artacağı beklenirken güneşten gelenzararlı ışınlar, hem cilt sorunları hem de göz sorunlarının oluşmasına nedenoluyor. Ultraviyole (UV) ışınları olarak da adlandırılan mor ötesi ışınlar,insanın göz sağlığı açısından çok zararlı olmakta ve ileriki zamanlardakatarakt gibi göz hastalıklarına, göz kapağındaki deride cilt kanserine sebepolabiliyor. Bu gibi göz sorunlarına yakalanmamak için ise uzmanlar sağlıktestlerinden geçirilen güneş gözlüklerini kullanmayı öneriyor.

Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde şehrin en işlekcaddelerinden Atatürk Bulvarı üzerinde bir gözlükçü de 30 yıla aşkın sürediroptisyenlik yapan Doğan Kızılelma, sektörde son durumu BİHA’ya değerlendirdi.

Gözlüklere olan talebin az da olsa başladığını belirtenKızılelma, ilerleyen süreçte talebin artacağını düşündüğünü ifade etti.

"10-15 gün sonra yoğunluk artacaktır" diyenKızılelma, “Gözlüklere talepler az da olsa başladı. İlerleyen süreçte talebinartacağını düşünüyoruz. 10-15 gün sonra yoğunluk artacaktır. Toplumun alım gücübiraz daha düştü. Bazı müşteriler fiyatları yüksek bulabiliyor“ dedi.

Geçen yıla oranla fiyatların yaklaşık yüzde 50 civarındaarttığını da sözlerine ekleyen Kızılelma, “Gözlük fiyatları markalarına vecamlarına göre değişiyor. Kullanılan ham maddede bunda belirleyici olabiliyor.Ortalama enjeksiyon çerçevelerde fiyat bandı kampanyalı olarak 900 TL’denbaşlıyor. Metaller ise 1400 TL’den başlıyor” ifadelerini kullandı.

Bu yıl daha çok güncel olan retro modellerin ilgigördüğünü söyleyen Kızılelma, bunların genellikle kemik ve asetat çerçevelerdenoluştuğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

“Bu yıl daha çok güncel olan retro modeller tutuluyor.Bunlar kemik ve asetat çerçevelerden oluşuyor. Burada belirleyici olan iklimkoşulları, bireyin hobileri daha fazla gözlük tercihinde etkili oluyor. Diyelimki birey daha fazla araç kullanan bir insansa polaret olan camların tercihedilmesi biraz daha artı avantaj saklar kendisine. Gündelik hayatta ise normalorganik CR-39 boyamalar da kullanılabilecek lenslerdir. Daha fazla yüksekradyasyona maruz kalan kişilerde ise mavi radyasyonu engelleme özelliği olanmavi filtreli camlar da önerilebilir.“

Kızılelma, piyasada plastik hammaddeli camların dahafazla satıldığını ancak organik ve polaret camların daha sağlıklı olduğunuvurguladı.

Sahte gözlük kullanım konusunda uyarılarda da bulunanKızılelma, son olarak şunları ifade etti:

“Daha fazla piyasada satılan camlar hammaddesi plastikolan camlardır. Bunlar organik ve polaret değildir. Plastik camlar daha fazlagöze zararlı ışının iletilmesini sağlar. Özellikle gözünü korumak isteyenlerinbuna dikkat etmesi lazım. Bunlar ileride katarakt oluşumunu etkileyenetkenlerdir. Renita hastalıklarına da sebep olabilirler“.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şanlıurfa’da 23 Nisan coşkuyla kutlandı!Önceki Haber

Şanlıurfa’da 23 Nisan coşkuyla kutlandı!

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonu! 3 şüpheli gözaltına alındıSonraki Haber

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonu! 3 şü...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar