Şanlıurfa
DOLAR32.2568
EURO34.8485
ALTIN2420.1

YSK Başkanı Yener: Yerel seçim takvimi 1 Ocak’ta başlayacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
YSK Başkanı Yener: Yerel seçim takvimi 1 Ocak’ta başlayacak
Abone ol
Yerel seçim takvimine ilişkin YSK Başkanı Ahmet Yener’den açıklama geldi. Yener süreci 1 Ocak’ta başlayacağını duyurdu, deprem bölgesinde ise kolaylaştırıcı işlemler hayata geçireceklerini söyledi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, 1 Ocak’tanitibaren yerel seçim takviminin başlayacağını duyurdu. Deprem bölgesiyle ilgiliise “Depremzedeler için rahatça adres taşıma işlemlerinin gerçekleştirilmesikonusunda kurul kararlarıyla bir yol haritası çizeceğiz” açıklaması yaptı..

Elektronik uygulamaya ilişkin konuşan Yener, "Belkipilot olarak yasal düzenleme yapılır. Oda seçimlerinden ya da partikongrelerinden başlayıp sonrasında yapılan seçimlerde de uygulanabilir. Bizbuna ilişkin çalışmalarımızı yapıp, üniversitelerimizden, ilgili odalardan,bilişim uzmanlarından da görüş alıp, bir yol haritası çizmeyi düşünüyoruz"ifadelerini kullandı.

ADRES TAŞIMA İŞLEMİNDE KOLAYLIK SAĞLANACAK

Yener, yerel seçimle ilgili şu açıklamaları yaptı:

“YSK olarak 1 Ekim itibarıyla seçmen listelerini nüfus vevatandaşlıktan alacağız. Kanun uyarınca, 1 Ocak’ta başlayacak seçim takvimiylelisteler ilan edildiği zaman yapılacak işlemleri çıkaracağımız genelgelerlekamuoyuyla paylaşacağız. Seçim takvimi içerisinde nasıl ki 6 Şubat sürecindensonra kurulumuz kolaylaştırıcı kararlar almış ise, askı süresi içerisinde yinebenzeri kolaylaştırıcı uygulamaları yapacağız. Deprem bölgesindekiler içinrahatça adres taşıma işlemlerini gerçekleştirmesi konusunda kurul kararlarıylabir yol haritası çizeceğiz."

MALZEMELER YENİLENİYOR

"14-28 Mayıs seçimlerinin ardından öncelikle tümilçe ve il seçim kurullarında bilgisayar, yazıcı, tarayıcı, fotokopi kâğıdı,kalem, mühür, oy kullanma karavanları gibi seçimde gerekli olan malzemeleri,stok durumunu ve ihtiyaç listelerinin bildirilmesi konusunda çalışma yaptık.Özellikle oy verme kabinlerinde eskime nedeniyle yıprananlar, kullanılamaz halegelenler var. Onların yenilenmesi, oy torbaları kullanıldığı için yeni seçimdeihtiyaç olanların ne kadar olduğunun tespit edilmesi, temini için ihaleyapılması ve hazır hale getirilmesi bir süreç alacağı için biz 1 Ocak’a kadartüm malzeme eksikliğimizi peyderpey gideriyoruz."

DEPREM BÖLGESİNDE SÜREÇ NASIL OLACAK?

"En erken ekim sonu, en geç aralık gibi deprembölgesine gidip durum tespiti yaparız. Takvim başladıktan sonra kurulüyelerimizin ya da genel müdür, yardımcılarımızın son durum nedir bir tespityapıp buna göre eksiklik varsa gidereceğiz. Mükerrer seçmen olması mümkündeğil. Çünkü biz seçmen listelerini siyasi partilerimizle paylaşıyoruz. Bukonuda da ‘Ölülere oy kullandırıldı’ diye iddialar ortaya atılsa da bunlarıngerçek olmadığı biliyoruz. Bu konuda somut bir şikâyet de gelmedi.”

ELEKTRONİK OYLAMA İÇİN HAZIRLIK YAPILIYOR

"Elektronik seçimle ilgili kanuni düzenleme sadeceyurtdışı seçimler için var. Ancak yurtiçinde bir düzenleme yok. Buparlamentonun konusu. Ben şahsi fikrimi söylüyorum, bir gün Türkiye’de deelektronik oylama olacak. Bu 5-10 sene sonra da olabilir, tarihin ne zamanolduğunu öngörmek mümkün değil. Belki pilot olarak yasal düzenleme yapılır. Odaseçimlerinden ya da parti kongrelerinden başlayıp sonrasında yapılan seçimlerdede uygulanabilir. Biz buna ilişkin çalışmalarımızı yapıp, üniversitelerimizden,ilgili odalardan, bilişim uzmanlarından da görüş alıp, bir yol haritası çizmeyidüşünüyoruz." 

BİHA 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Urfa’daki Taş Tepeler uluslararası kanaldaÖnceki Haber

Urfa’daki Taş Tepeler uluslararası kanal...

Canan Karatay’dan domates uyarısı!Sonraki Haber

Canan Karatay’dan domates uyarısı!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar