Şanlıurfa
DOLAR32.5949
EURO34.8273
ALTIN2511.1
Abdulkadir Selvi

Abdulkadir Selvi

Mail: [email protected]

Helalleşme CHP’yi karıştırır mı, Kılıçdaroğlu başarır mı?

Kılıçdaroğlu’nun helalleşme yolculuğunu dikkatle takip ediyorum. CHP liderinin dünkü grup konuşmasını da o gözle izledim.

Kılıçdaroğlu’nun helalleşmeye önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’la başlaması gerektiğini söylemiştim. Çünkü en çok Erdoğan’a hakaret ediyor. Ama Cumhurbaşkanı ile helalleşmesi konusunda umutlu değildim. Zaten o da beni yanıltmadı. Helalleşmek için bir liste açıkladı ama orada Erdoğan yoktu.

Bundan bir süre önce Cumhurbaşkanı Erdoğan da bir helalleşme çağrısı yapmıştı. Peki o zaman Kılıçdaroğlu’nun tavrı ne olmuştu?

ERDOĞAN HELALLİK İSTEDİĞİNDE NE YAPMIŞTI?

Erdoğan, 14 Mayıs 2021 tarihinde pandemi nedeniyle yaşanan 17 günlük kısıtlamadan etkilenen vatandaşlarımızdan helallik istemişti. Erdoğan, “Sıkıntıya düşen esnafımız, çalışanımız olduysa hepsinden helallik istiyoruz” demişti.

Kılıçdaroğlu o zaman, “Bırak kardeşim sen helalleşmeyi. Neyin helalleşmesi? Helalleşme olayı sadece ve sadece insanları avutmak amacıyla veya insanların inançları veya duygularını sömürmek amacıyla, onların yaşadıkları sıkıntıları nasıl unutturabiliriz... Öyle bir çaba. Bu beyhude bir çabadır. Biz hakkımızı helal etmiyoruz” diye yanıt vermişti.

CHP’DE DALGALANMA 

Buna rağmen Kılıçdaroğlu’nun helalleşme yolculuğunun nasıl sonuçlanacağını merakla takip ediyorum. Çünkü Kılıçdaroğlu’nun helalleşme çıkışı CHP içinde dalgalanmaya yol açtı. Bir kesim, “Hazır iktidara geliyoruz. Erdoğan’dan hesap sormayı hedefliyoruz. Bu helalleşme nereden çıktı?” diye rahatsızlığını ortaya vurdu. CHP liderinin dünkü grup konuşmasını o nedenle dikkatle izledim. Kılıçdaroğlu da CHP içindeki homurtuların farkında olmalı ki, “Helalleşme ile hukuku karıştıranlar oldu” deme gereği duydu.

 

CHP DE SİTEM ETTİ

 

Kılıçdaroğlu, CHP’den yükselen itirazlara karşı sitemkârdı. “Kim ne suç işlediyse hukuk onun hesabını soracak” diye konuştu.

 

CHP’de “helalleşme” konusunda iki kesimden gelen itirazlar var.

 

Bir kısmı “İktidara geliyoruz. AK Parti ve Erdoğan’dan hesap soracağız. Biz hesap sormaya hazırlanırken bu helalleşme nereden çıktı?” havasında. Yoksa Kılıçdaroğlu hesap soracağız diye bizi aldatıyor mu, diye tepki gösteriyorlar.

 

Diğer kesim ise CHP’nin helalleşmeyi gerektirecek icraatları olduğuna şiddetle karşı çıkıyor. Onlar bu çıkışın CHP’yi özeleştiri yapmak zorunda bırakacağına inanıyorlar.

HELALLEŞME LİSTESİ

Kılıçdaroğlu, helalleşme çıkışının altını doldurmak için bir liste verdi.

“28 Şubatçıların açtığı yaraları kapatıp helalleşeceğiz, Roboski’yle helalleşeceğiz. Sivas, Maraş mağdurlarıyla, Diyarbakır hapishanesi mahkûmlarıyla helalleşeceğiz. Varlık vergileri altında inim inim inleyen azınlıklarla, Romanlarla, 6-7 Eylül mağdurlarıyla helalleşeceğiz. Ali İsmail Korkmaz’ın ailesiyle, Soma’yla helalleşeceğiz. Darbeciler tarafından bir sağdan bir soldan gençlerimiz asıldı; onlarla helalleşeceğiz. Ahmet Kaya ile helalleşeceğiz” dedi.

Kılıçdaroğlu, bu çıkışını alkışlayacak olan kesimlerden bir liste oluşturmuş. Ama iş CHP’nin geçmişiyle hesaplaşmaya dönüştüğü takdirde, o zaman seyreyleyin gürültüyü.

LİSTEDE NELER YOKTU

KIlıçdaroğlu’nun helalleşme listesinde Dersim katliamı yoktu. 27 Mayıs yoktu. Yassıada Divanı yoktu. 27 Mayıs’ın idam ettiği Menderes yoktu. Kontrollü darbe dediği 15 Temmuz yoktu. Yasin Börü’nün ailesi de Diyarbakır anneleri de yoktu. Herhalde HDP’yi rahatsız etmemek için onları koymamıştı.

SEÇİM KOKAN HAREKETLER

Helalleşmek için Kılıçdaroğlu’nun öncelikle özeleştiri yapıp CHP’nin zulmüyle hesaplaşıp yüzleşmesi gerekiyor. Ama helalleşmek için her şeyden önce samimi olmak gerekiyor.

Peki Kılıçdaroğlu’nun sözleri ne? Seçimleri kazanmak için dindarlara, Kürtlere, Alevilere ve gayri müslim vatandaşlarımıza dağıtılmış bir mavi boncuktan öte bir şey değil. CHP liderinin en önemli sorunu, samimiyet. Yerel seçimlerden önce belediyelerden bir kişinin çıkarılmayacağı konusunda namus sözü vermişti, ne oldu? İstanbul Belediyesi›nden 13 bin kişi işten çıkarıldı. Kılıçdaroğlu’nun sesi çıktı mı? Seçim bitti, sözler unutuldu.

“Sınır namustur” pankartları asıldı, ne oldu? CHP, Irak ve Suriye tezkeresine ret oyu verdi. Tezkere geldi, sınırlar unutuldu.

Helalleşme için öncelikle Kılıçdaroğlu’nun samimi bir özeleştiri yapması gerekiyor. Bunlar seçim kokan hareketler...

ÖNCE GÖNÜLLER, SONRA SEÇİMLER

ANKARA’da İstanbul’u konuşmak farklı bir duygu. AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ile onu yaptık. Daha doğrusu Osman Nuri Kabaktepe, kırgınlıkları gidermek, gönülleri kazanmak için ev ev, mahalle mahalle, sokak sokak yaptıkları çalışmaları anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan her defasında, “Ru be ru” derdi. Yani yüz yüze görüşme. İnsana dokunma, gönüllere girme. Osman Nuri Kabaktepe tam olarak onu yapıyor. Ama öncelikle evin içini düzenlemeye çalışıyor. Daha önce AK Parti teşkilatlarında, yerel yönetimlerde görev almış, zamanla unutulmuş, ihmal edilmiş, bazı kırgınlıklar oluşmuş kesimlere ulaşılıyor. Hedef, öncelikle evin içini kazanmak.

GÖNÜLLERE GİRMEK

Ama hedef İstanbullulara ulaşmak. Osman Nuri Kabaktepe, ”Seçimlere kadar her İstanbulluya en az üç kez ulaşma hedefimiz var” dedi. O nedenle “İstanbul’u dinliyorum” programları başlatılmış. Şimdiye kadar da önemli bir mesafe alınmış. Geçmişte Refah Partisi ve uzun yıllar AK Parti kapı kapı dolaşarak evlerin içine girerek seçim kazandı.

Osman Nuri Kabaktepe, o dönemin gençlerinden biri olarak bugün önce gönülleri sonra seçimleri kazanmayı hedefliyor. Bence Ekrem İmamoğlu’nun, Osman Nuri Kabaktepe’nin çalışmalarını mercek altına almasında yarar var.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar