Şanlıurfa
DOLAR32.2687
EURO34.6834
ALTIN2405.4

Başkan Kaya: Buğdayın Türkiye ekonomisindeki yeri dikkate değerdir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Başkan Kaya: Buğdayın Türkiye ekonomisindeki yeri dikkate değerdir
Abone ol
Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, 2023 buğday sezonunun başlaması dolayısıyla sezon hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kaya, “Türkiye’nin GSYİH’sinin yaklaşık yüzde 7’si tarım sektöründen gelmektedir ve buğday da tarım sektörünün önemli bir parçasıdır” dedi.

Şanlıurfa Ticaret Borsası(ŞUTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, buğday sezonu ile ilgiliaçıklamalarda bulunup, üretici ve tüccarlara hayırlı ve bereketli bir sezondiledi.

Başkan Kaya, dünyapiyasalarındaki fiyatlar göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’nin önemli birdenge oluşturduğunu, iç piyasada ticari işleyiş etkilenmeden çiftçi dekorunarak istikrarlı biçimde ilerlediğinin altını çizdi.

Kaya, yaptığı açıklamanındevamında şunları ifade etti:

“Türkiye’de 2021 yılında ekili alanların 55,4 milyon dekarında 14,5 milyon tonekmeklik buğday, 12 milyon dekarında 3,2 milyon ton makarnalık buğdayüretildiği biliniyor. Geçtiğimiz yıl, Ukrayna-Rusya hattında devam eden savaş buğdaypiyasası açısından bizleri oldukça endişelendirişti.  Ancak, Cumhurbaşkanımız Recep TayyipErdoğan’ın uluslararası alada izlediği politika neticesinde açılan tahılkoridoru iç ve hatta dış piyasanın dengesini korudu. Üretici ve tüccarımız, tümdünya pazarında öngörülen buğday krizini izlenilen başarılı politikalar vedevletin fiyat desteğiyle dengeli biçimde geçirdi.

Bu yıl, küresel buğdaytüketimi artış eğiliminde. Çin’in büyük stokları tutmaya devam etmesi ve dahayüksek seviyelerde buğday yem kullanımı beklentisi nedeniyle, buğdaykullanımının artmasına önemli bir katkıda bulunacağı öngörülüyor.

Uluslararası piyasalarda,buğday fiyatları artıyor. Dünya genelinde kuraklıklar ve hava koşullarındakibelirsizliklerin yanı sıra, lojistik sorunlar nedeniyle de arz sıkıntısımevcut. Ayrıca, dünya genelinde gıda talebi giderek artıyor ve bu da fiyativmesini koruyor.

Buğday, Türkiye’nin en öndegelen tarım ürünlerinden biridir. Türkiye’de buğday üretimi yıllık ortalama 20milyon ton civarındadır ve üretiminin yaklaşık yüzde 70’i ekmeklik buğdaydır. BuğdayınTürkiye ekonomisindeki yeri dikkate değerdir. Türkiye’nin GSYİH’sinin yaklaşıkyüzde 7’si tarım sektöründen gelmektedir ve buğday da tarım sektörünün önemlibir parçasıdır.

TMO’nun belirlediğifiyatlar, üreticilerin ürünlerini satarken referans alabilecekleri bir fiyatolarak kabul edilir.

Türkiye’de Toprak MahsulleriOfisi (TMO) tarafından belirlenen 2023 yılı buğday ve arpa alım fiyatlarıaçıklandı. TMO alım fiyatlarını ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250 lira,arpada ise 7 bin lira olarak kararlaştırdı. Bakanlık tarafından sisteme kayıtlıçiftçilere buğdayda ton başına bin lira, arpa için ise 500 lira destekverilecek. Dünya piyasalarındaki fiyatlar göz önünde bulundurulduğundaTürkiye’nin önemli bir denge oluşturduğu görülebilir. İç piyasada ticariişleyiş etkilenmeden, çiftçi de korunarak istikrarlı biçimde ilerleniyor. Üreticive tüccarımız için hayırlı ve bereketli bir sezon diliyorum”.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Birecik üreme istasyonundaki yaralı kelaynak yavrusu tedaviye alındıÖnceki Haber

Birecik üreme istasyonundaki yaralı kela...

ÇEMATEM’in yataklı hizmet ünitesi hizmete girdiSonraki Haber

ÇEMATEM’in yataklı hizmet ünitesi hizmet...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar