Şanlıurfa
DOLAR32.3758
EURO35.0337
ALTIN2325.7

Şanlıurfa kamu hastanesinde ilk kez bir hastaya biyonik kulak takıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şanlıurfa kamu hastanesinde ilk kez bir hastaya biyonik kulak takıldı
Abone ol
Şanlıurfa’da kamu hastanelerinde işitme problemi olan hastaya ilk defa biyonik kulak (koklear implant) takılarak işitmesi sağlandı. Şanlıurfa’da 5-6 yıldır bu ameliyatın yapılmadığını ifade eden Dr. Sefa İncaz, bu gelişmeyle birlikte Şanlıurfalı vatandaşların il dışına gitmelerine gerek kalmadığını belirtti.

ŞANLIURFA - İşitme kaybı yaşayan Şanlıurfalı hastalarıntedavisi için önemli bir gelişme yaşandı. Şanlıurfa Eğitim ve AraştırmaHastanesi’nde gerçekleştirilen başarı ameliyatla bir hastaya ilk defa biyonikkulak (koklear implant) takılarak işitmesi sağlandı.

Ameliyatı gerçekleştiren ŞanlıurfaEğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Kliniği doktoruUzm. Op. Dr. Sefa İncaz, akraba evliliğinin sık olması sebebiyle işitmekaybının Şanlıurfa ilinde daha fazla olduğunu söyledi.

Ameliyatla her iki kulağına biyonikimplantın takıldığı hastanın 17 aylık doğuştan işitme engelli bir çocukolduğuna değinen uzman doktor, ameliyat süreciyle ilgili şu ifadeleri kullandı:“Ameliyat başarılı geçti. Hastamızın yaklaşık iki günlük yatak istirahatisonrası taburculuğunu planlayacağız bir ay sonrasında hastanın dış parçası takılarakhastanın yeni sesleri duyması sağlanacak. Burada özellikle işitme kaybınınönüne geçmek için yeni doğan tarama testleri önem arz etmektedir.”

Şanlıurfa’da son 5-6 yıldır buameliyatın yapılamadğını kaydeden Dr. İncaz, “Şanlıurfa ilinde kamu hastaneleribünyesinde hastanemizde ilk defa yapılan biyonik kulak ameliyatı yapmanıngururunu taşıyoruz. Şanlıurfa ilinde daha önce son beş veya altı yıldır buameliyat yapılamamaktaydı. Kamu hastaneleri bünyesinde ilk defa bu ameliyatıtek merkez olarak yapmaya başladık. Hastalarımız Biyonik kulak ameliyatı içinil dışına gitmeden Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğazkliniğine başvurabilir” diye konuştu.

 

Koklear implant (biyonik kulak) ileriveya çok ileri derecede işitme kaybı olan kişiler için işitme duyusunu gerikazandırmaya ve iletişim kalitesini yükseltmeye yardımcı olan bir iç kulakprotezidir. Koklear implant, işitme cihazından yeterince fayda göremeyen çocukve yetişkinlere, duymayı kolaylaştırma ve konuşmaları daha iyi anlama kolaylığısunmak üzere tasarlanmıştır. Koklear implant, iç ve dış olmak üzere ikiparçadan oluşur. İç parçalar alıcı-uyarıcı, dış parçalar ise sesi iletmebölümünü içerir.

Biyonikkulak şu tür işitme kayıplarında takılabilir: 

- Doğuştan veya sonradan işitmekaybına uğrayan 0-5 yaş arası çocuklar ve yetişkinler,

-İşitme kaybı sadece iç kulaktaki birsorundan kaynaklanan ve işitme cihazları ile yeterli konuşma bilgisialamayanlar,

-İşitme yeteneği varken geçirilmişhastalık operasyon ve kaza sonucu işitmesini kaybeden erişkinler,

-Menenjit enfeksiyonu sonrası ileridüzeyde işitme kaybı olan hastalar,

- 2 yaş üstü çocuklarda her ikikulakta 80 dBHL veya bir kulakta 90 dBHL diğer kulakta 70 dBHL üstü kaybıolanlar,

- 2 yaş altı çocuklarda her ikikulakta 90 dBHL üstü kaybı olan çocuklar bu uygulamadan yararlanabilir.

BİHA


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Büyükşehir Belediyesinden bakıma muhtaç, engelli ve yaşlılara her gün iftar yemeğiÖnceki Haber

Büyükşehir Belediyesinden bakıma muhtaç,...

Urfa’da namus cinayetinin altından TikTok çıktıSonraki Haber

Urfa’da namus cinayetinin altından TikTo...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar