Şanlıurfa
DOLAR32.3391
EURO34.8912
ALTIN2393.4

Sel mağduru Şanlıurfa’nın ‘afet bölgesi’ ilan edilmesi talebi Meclis gündeminde

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sel mağduru Şanlıurfa’nın ‘afet bölgesi’ ilan edilmesi talebi Meclis gündeminde
Abone ol
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, sel felaketinin yaşandığı Şanlıurfa’nın ‘afet bölgesi’ ilan edilerek vatandaşların zararının giderilmesi talebini Meclis gündemine taşıdı.

CumhuriyetHalk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Şanlıurfalı Mahmut Tanal, selfelaketinin yıkıma yol açtığı memleketinin, ‘afet bölgesi’ ilan edilerek,Şanlıurfalıların zararının giderilmesi talebini Meclis gündemine taşıdı.

Tanal,Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve OrmanBakanı Vahit Kirişci’nin ayrı ayrı yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’nasoru önergeleri sundu.  

Tanal,çiftçilerin mağduriyetiyle ilgili hazırladığı önerge metninde, GAP’ın, tarım vehayvancılığın başkenti olan Şanlıurfa ilimizde çiftçilerin, 14 Mart 2023tarihinde meydana gelen sel felaketinden ve 26 Mart 2023 tarihindeki sutaşkınlarından ciddi şekilde etkilendiğini vurguladı. Sel suları altında kalanahırlardaki hayvanlar telef olduğunu, ekili tarım arazileri, meyve bahçelerininzarar gördüğünü hatırlatan Tanal, “Bu bağlamda ivedilikle Şanlıurfa ilimizinafet bölgesi ilan edilerek, tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızıntüm zararlarının devlet tarafından karşılanması gerekmektedir” ifadesinikullandı.

VekilTanal hem Bakan Vahit Kirişci hem de Bakan Murat Kurum’u muhatap aldığı önergede,şu soruları yöneltti:

-Şanlıurfa ilimiz, üst üste yaşanan sel felaketleri kapsamında afet bölgesi ilanedilecek midir? Şanlıurfa’nın afet bölgesi ilan edilmesi konusunda herhangi birçalışma yapılacak mıdır? Şayet Şanlıurfa sel felaketi bağlamında afet bölgesiilan edilmeyecekse söz konusu durum, Anayasamızda vurgulanan sosyal devletilkesine, Anayasanın “Tarım, hayvancılık ve bu üretim dallarında çalışanlarınkorunması” başlıklı 45. maddesine aykırı değil midir?

-14 Mart ile 26 Mart 2023 tarihlerindeki sel felaketlerinden ciddi şekilde zarargören Şanlıurfalı çiftçilerimizin zararı karşılanacak mıdır? Şanlıurfa’dakiselzede çiftçilerin zararının karşılanması yönünde yürütülecek çalışmanındetayı nedir?

-Şanlıurfalı çiftçilerin mağduriyetinin hızlıca giderilmesi, devlet desteğininsağlanması için bir yol haritası belirlenecek midir?

MahmutTanal, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yönelikhazırladığı bir başka soru önergesi metninde ise 14 Mart ile 26 Marttarihlerindeki sel felaketlerinin Şanlıurfa’daki vatandaşlara yöneliketkisinden bahsederek, Şanlıurfa merkez ve ilçelerini vuran sel felaketinedeniyle birçok ev ve iş yerinin sular altında kaldığını, araçların selsularıyla sürüklendiğini anımsattı.

SelzedeŞanlıurfalı vatandaşların, madde ve manevi olarak çok ciddi kayba uğradığınıkaydeden Tanal, “Sel ve su taşkınları sebebiyle bölge halkı mağdur durumdadırve yardıma ihtiyaç duymaktadır. Şanlıurfa’daki vatandaşlarımızın mağduriyetiningiderilmesi, maddi ve manevi büyük bir kayba uğrayan Şanlıurfalı yurttaşlarınyaralarının sarılması, zararlarının karşılanması için Şanlıurfa’nın ivedilikleafet bölgesi ilan edilmesi gerekmektedir” değerlendirmesini yaptı.

Tanal bu bağlamda Bakan Murat Kurum’a Şanlıurfa ilinde üst üste yaşanan selfelaketleri kapsamında afet bölgesi ilan edilmesine yönelik bir çalışmayürütülüp yürütülmeyeceğini, sel felaketlerinden ciddi şekilde zarar görenŞanlıurfalı vatandaşlarımızın zararının karşılanıp karşılanmayacağını,Şanlıurfa’daki selzede yurttaşlarımızın zararının karşılanması yönündeyürütülecek çalışmanın detayının ne olduğu konusunda sorular yöneltti.

BİHA


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ekonomik güven endeksi verileri açıklandıÖnceki Haber

Ekonomik güven endeksi verileri açıkland...

Onur Akın'a büyük ustadan büyük destekSonraki Haber

Onur Akın'a büyük ustadan büyük destek

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar