Şanlıurfa
DOLAR32.1498
EURO35.0384
ALTIN2458.3

Urfa’da ”Evren” ismi tartışma konusu oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Urfa’da ”Evren” ismi tartışma konusu oldu
Abone ol
Urfa’da Evren Sanayi Sitesi isim değişikliyle gündemde. Zirai Aletler ve Motorlu Vasıtalar Tamircileri Odası Başkanı Halil Polat, 12 Eylül darbesinin öncüsü Kenan Evren ile anılan sitenin isminin değiştirileceğini açıkladı. Evren Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Mustafa Arslan ise her yıl 12 Eylül geldiğinde şovmenlik peşinde koşanların bulunduğunu belirterek, “Bizim isimden önce bir sürü sorunumuz varken isim değişikliğini konuşuyoruz. Esnafı germekten başka işe yaramıyor bu” dedi.

ŞANLIURFA - Demokrasitarihinde kara bir leke olarak yerini alan 12 Eylül 1980 darbesininöncüsü Kenan Evren'in adı ve soyadı ya da sadece soyadı verilen noktalarınisim değişikliği her yıl eylül ayında gündeme geliyor.

Benzer bir durum darbeninbu yılki yıl dönümünde Şanlıurfa’da da gündeme geldi.

Eyyübiye ilçesine bağlıKadıkendi Mahallesinde bulunan Evren Sanayi Sitesi’nin isminin geçtiğimizgünlerde değiştiği iddiaları dile getirildi. Motorlu Vasıtalar TamircileriSanat ve Esnaf Odası Başkanı Halil Polat, 12 Eylül darbesinin öncüsü KenanEvren ile anılan sitenin isminin kesin olarak değiştirileceğini açıkladı.

İsim değişikliği konusuBüyükşehir Belediyesi Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda da konuşuldu.

Evren Sanayi SitesiKooperatifi’nin özel bir durumu olduğunu belirten AK Parti Grup Başkan VekiliSait Kaya, her yıl kısır bir döngü içerisinde bulunduklarını belirterek, “Kendiaraştırmalarım sonucunda, Evren sanayi kooperatifinin isminin Kenan Evren'dengelmediğini, ‘evren’ kelimesinden geldiğini öğrendim. Her 12 Eylül'de bu konuyutartışıyoruz, bir kısır döngü içindeyiz. Kooperatif ismi, Kooperatif AnaSözleşmesi'nde aldığı için, bu ismin değiştirilmesi için Kooperatif Ana Sözleşmesi'nindeğiştirilmesi gerekmektedir. Bu değişiklik için beş tane meslek odasınınkurucu olarak kabul edilmesi ve bu meslek odalarının üçte iki çoğunluğununonayı gerekmektedir” dedi.

Evren Sanayi SitesiKooperatif Başkanı Mustafa Arslan’a göre de sanayi sitesinin isminindeğişmesinden daha önemli sorunları var.

BİHA’ya konuşan MustafaArslan, Sait Kaya gibi, her yıl benzer bir döngünün yaşandığına vurgu yaparak,şovmenlik peşinde koşanlara dikkati çekti.

İsim değişikliğinin tekbir oda başkanı ile değil sanayide bulunan tüm odaların ve kooperatifin ortakvereceği karar neticesinde değişebileceğini belirten Arslan, şunları söyledi:

“Evren Sanayi Kooperatifiile Evren Sanayi Sitesi bir bütündür. Bu sitenin en küçük cıvatasından somununakadar her şeyin yapımını Evren Sanayi Kooperatif Başkanlığı ve ortaklarıyapmıştır. Bunlar göz önüne alınınca isminin değişmesi için bu kooperatifin veortakların hepsinin onayı gerekli.

Biz 12 Eylül’ülanetliyoruz, Allah belalarını versin ancak bunu sürekli bize çağrıştırmalarıyanlış. Bugün Türkiye’nin birçok yerinde bu darbeci adına yapılmış bir sürüyollar, siteler ve mahalleler var. Bizim sitemizin ismi Evren Sanayi’dir eğerki ismi ve soy ismi olsaydı bu bizim için problem olurdu. Bunları diyoruz amaher 12 Eylül’de insanlar kendilerini gündeme getirmek için bu konuyu gündeme taşıyanlarvar, şovmenlik yapanlar var.”

Sadece bir levha koymaklaisim değişmediğini belirten Mustafa Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Diyelim ki meslek odasıbaşkanı, oda olarak karar alıp isim değişikliği için Büyükşehir Meclisi’nemüracaat etti. Meclis bize danıştı mı, bize bir şey sordu mu, hayır.  Kaldı ki tapuların mülkiyetlerin parasını,hepsini kooperatif vermiştir.

İş yerlerimiz 4’e 5’ebölünmüş durumda, gençlerimiz iş bulamıyor, iş kuramıyor, ulaşım sorunumuz varama biz burada isim tartışıyoruz. Bu isim değişikliği esnafımıza zarar verir.Burada 5 bin iş yeri var, bunların ticareti, çeki, senedi, faturası, ticaretodası kaydı ve sicili hepsi Evren Sanayi olarak geçiyor. Sadece oraya bir levhakoyarak isim değişmiyor.

Biz bu sorunları çözmedenbazı meslek odaları isim değiştirdik diyor. Burada 5 tane meslek odasıbaşkanlığı var, o zaman diğer meslek odalarımız da başka bir isim getirsin, Meclis’eönersin. Meclis, oda talep etmiş diye bu ismimi uygulayacak, bu tarz şeylersanayi sitemizi geriyor, insanlarımızı geriyor.

Bu isim değişikliğiekonomik olarak, sosyal olarak bir katkı sağlayacaksa, biz olağanüstü genelkurul yaparız, rica ederiz esnafımıza, katkı sağlayacak deriz uygularız bu kararıama böyle bir şey yok.”

Sanayi sitesinde ulaşım,altyapı gibi bir sürü sorunun bulunduğunu belirten Arslan, ”İsimdeğişikliğinden önce ilgilenmemiz gereken daha önemli sorunlarımız var” diyerekşunları dile getirdi:

“Ulaşımla ilgilisitemizin giriş kısmında köprü kavşağımız var. 4-4,5 yıl geçmesine rağmen bizhalen maalesef trafik sorununu çözemedik. Altyapıyla ilgili kanalizasyonlarımızimar planında belirtilmişin dışına yapılar çıkmış, idari alanlar dükkanadönüştürülmüş, kanallarımız iş yerinin ortasından geçiyor, Büyükşehir Belediyesinetalep iletmemize rağmen hala bununla ilgili en ufak bir mesafe katedilmemiş.Yağmur yağdığı zaman drenajlarla ilgili sorun yaşıyoruz, bunları talepettiğimiz zaman drenajlarla ilgili bir çalışma var mı? Maalesef yoktur.

Geçtiğimiz günlerde ortarefüjle ilgili belediyemiz bir çalışma yapmış. Bu trafik sorununu çözüyor mu,çözmüyor. Bu isim değişikliğine ciddi anlamda tepkiler oluşuyor, esnafımızgeriliyor. Esnafımız bu kadar gerilmeyi hak etmiyor. Eğer ki biz bu gerilmeninönüne geçmezsek bu seçim süreci içerisinde esnafımız maalesef olumsuz noktayataşınacak. Biz burada Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Zeynel Abidin beyindaha duyarlı olmasını bekliyoruz.”

“Bu kadar sorunlarımızvarken ‘ben ismi Evren’den çıkardım Akabe yaptım’ demek… Böyle bir şey olmazya” diyen Arslan, “Esnafımızı germesinler, basit şeylerle gündem dışı konularlatalep edilebilir. Büyükşehir Belediyesi’nin yetkisi var mı var ama bizimkapımızın dışında gider bir levha koyar. Bizim kapımız orada kalır, kapımızabir şey yapamazlar. Bu konuda esnafımız büyük tepkisi olursa biz de idareolarak gerekeni yaparız. İlla isim değişikliği olacaksa bizim burada 5 taneortak odamız var, onlarla konuşup kararlaştırıp duruma göre hareket ederiz amasadece bir tane meslek odasının çıkıp ben isim değiştiriyorum demesi esnafıgermekten başka bir işe yaramıyor” diye konuştu.

BİHA 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gerekirse Avrupa Birliği ile yolları ayırabilirizÖnceki Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gerekirse Avrupa...

Bakan Tekin açıkladı: Öğretmen atamalarında sistem değişiyor!Sonraki Haber

Bakan Tekin açıkladı: Öğretmen atamaları...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar