Şanlıurfa
DOLAR32.4276
EURO34.7879
ALTIN2430.0

Kira davalarında arabuluculuk dönemi başlıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kira davalarında arabuluculuk dönemi başlıyor
Abone ol
1 Eylül’den itibaren mal sahibi-kiracı arasında kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce arabulucuya başvurma şartı getirildi. Yeni düzenlemeyle arabuluculuk sürecinde anlaşma sağlanmazsa dava açılabileceğini belirten Uzman Arabulucu Ceylan P. Karadağ, “Mahkemelerin iş yüklerini, davaların uzun yıllar sürecek olmasını, bu süreçte enflasyonu, paranın değer kaybını göz önünde bulundurarak taraflara uzlaşmanın daha iyi bir yol olabileceğini unutmamalarını öneriyoruz” dedi.

ŞANLIURFA –Hızla artankira bedelleri, ev sahibi-kiracı ilişkilerinde son birkaç yıldır büyüksorunlara sebep oldu. Zam konusunda anlaşamayanlar, tahliye isteyenlermahkemenin yolunu tuttu. Yığılan taleplerle adliyelerdeki dava yükü artarken,sonuç için öngörülen süreler 2,5-3 yıla ulaştı. İşte bu sorunun çözümü içinhazırlanan kanuni düzenleme geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kurulu’nda kabuledildi. 1 Eylül 2023 itibarıyla bir mal sahibi veya kiracı, dava açmakistediğinde arabulucuya başvurmadan doğrudan dava açamayacak.

Peki başvuru nereye,nasıl yapılacak, maliyeti ve süresi ne olacak? Yeni düzenlemeyle ilgili tümdetayları Avukat Uzman Arabulucu Ceylan Pala Karadağ, BİHA’ya anlattı.

 

Karadağ, eylül ayından itibaren kira tespit davalarında, kira tahliyedavalarında, kiracı ve mal sahibinin kira sözleşmesi kaynaklı ihtilaflarında,taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkinuyuşmazlıklarda artık arabuluculuk şartı arandığını vurgulayarak, “Davaaçılmadan önce hangi taraf olursa olsun önce arabuluculuğa başvuracak. Arabuluculuksüreci sonuçlandıktan sonra dava aşamasına geçilecek” dedi.

Davayı açmak isteyeninöncelikle arabulucuya başvuracağını belirten Karadağ, “Misal bir kirasözleşmesinde ev sahibi de başvuracak olsa kiracı da başvuracak olsa, kirabedeli tespiti de olsa bu dava ya da tahliyesi davası da olsa, ihtiyaç içintahliye davası da olsa hangi taraf olursa olsun o arabuluculuğa başvurmakzorunda. Davayı kim açmak istiyorsa o öncelikle arabuluculuğa başvuracak” diyekonuştu.

Karadağ, adliyelerdearabuluculuk merkezlerinin bulunduğunu, vatandaşların oraya da gidip başvuru yapabileceğinidile getirerek, “Arabuluculuk sürecine başvurmak ücretsiz durumda ya daarabuluculuk merkezlerine de taraflar başvuruda bulunabiliyorlar. Asgari olarakbirden fazla olması öneriliyor tarafların buluşmasının Arabuluculuk DaireBaşkanlığı tarafından ama 2 oturum, 3 oturum da olabilir. Önemli olantarafların uzlaşmasıdır” ifadelerini kullandı.

 

 Arabuluculukgörüşmelerine tarafların bizzat kendilerinin veya avukatlarının katılabileceği bilgisiniveren Karadağ, “Arabuluculuk anlaşmamayla sonuçlanmadığı takdirdearabuluculuğun hazırladığı tutanak resmi bir belge olacak ve o tutanaklabirlikte dava dilekçisine ek yapılarak dava açılabilecek. Arabuluculuktaanlaşma olduğu takdirde sulh hâkiminin onayından da geçtikten sonra bu anlaşmaicra edilebilecek. Arabuluculuk işlemini reddetmekten ziyade arabuluculukzorunlu bir dava şartı olduğu için bunu reddetmek mümkün değil. Taraflarınkatılması bu noktada büyük önem taşıyor. Kendileri veya vekilleriyle eğer kitoplantılara katılım sağlamazlar ise geçerli bir mazeretleri olmadan bununlailgili yükümlülükleri doğuyor” dedi.

 

Taraflara kendilerinearabulucudan davet mektubu geldiği zaman bu davete icabet etmelerini, eğer bu konudayardıma ihtiyaç duyulmaları halinde mutlaka hukuki yardım almalarını, delillerivarsa bunları o süreçte rahat bir şekilde konuşmalarını öneren Karadağ,sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çünkü arabuluculuksürecinde delillerin sunulması, konuşmaların yapılması büyük bir gizlilikiçerisinde, büyük bir özen yükümlülüğü içerisinde yapılıyor, o noktada tekliftebulunurken içleri rahat olsun. Dava açıldığı zaman davalardaki mahkemelerin işyükleri, davaların uzun yıllar sürecek olması, bu süreçte enflasyonun, paranındeğer kaybı gibi tüm bunları göz önüne alarak uzlaşmanın daha iyi bir yololabileceğini unutmamalarını tavsiye ediyoruz”.

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Birecik’te arıza yapan aracının başında duran sürücüye otomobil çarptıÖnceki Haber

Birecik’te arıza yapan aracının başında...

Harran Üniversitesinden uzaktan öğretim ve çevrim içi sınav kararıSonraki Haber

Harran Üniversitesinden uzaktan öğretim...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar